Vyznáte se ve světě USB konektorů?

USB (Universal Serial Bus) konektor se od svého vzniku v roce 1995 stal nedílnou součástí všech počítačů a v dnešní době jej používáme denně. Neumíme si bez něj představit připojení všemožných externích zařízení k počítači či dobíjení mobilních telefonů. Jelikož má však samotný konektor několik typů, člověk se v jejich označení lehce ztratí. Aby toho nebylo málo, postupem času došlo k vytvoření několika standardů, které se odlišují hlavně přenosovou rychlostí.

Standardy USB

Pojďme nejdříve porovnat právě ony standardy. V následující tabulce naleznete přenosové rychlosti, kterých může být v jednotlivých verzích dosaženo. Dnešní přístroje obsahují hlavně konektory verze USB 3.0, které poznáte velmi snadno – od předchozích verzí se odlišují modrou barvou. Všechny verze jsou kompatibilní jak zpětně, tak dopředně. To znamená, že konektor můžete zapojit do starší i novější verze, omezeni však budete přenosovou rychlostí staršího standardu.

Standard Přenosová rychlost Poznámka
USB 1.0 Low Speed (1,5 Mbit/s), Full Speed (12 Mbit/s)  
USB 2.0 High Speed (480 Mbit/s)  
USB 3.0 SuperSpeed (5 Gbit/s) Označení USB 3.1 Gen 1
USB 3.1 SuperSpeed+ (10 Gbit/s) Označení USB 3.1 Gen 2

Jeden konektor vládne všem

Přelomovou novinkou je konektor, který se odlišuje od všech předchozích verzí – USB-C. Na první pohled si všimneme jiné velikosti. Nejsou to však jen rozměry, které činí USB-C odlišným, má řadu dalších předností, jež zvěstují tomuto konektoru světlou budoucnost. Nový tvar má tu výhodu, že jej lze připojit oboustranně. USB-C podporuje i řadu různých signálů pomocí tzv. alternativních módů, které umožňují za pomoci různých adaptérů připojit konektory jako HDMI, VGA, DisplayPort a další.

V současné době využívají tablety a smartphony k nabíjení konektory USB. Například USB 2.0 poskytuje výkon maximálně 2,5 W, což k dobíjení telefonu postačuje, ale takový notebook už nabít nelze. Proto USB-C disponuje výkonem až 100 W v obou směrech (jak pro příjem signálu, tak pro jeho vysílání). Notebooky tak mohou být skrz konektor USB-C i dobíjeny, čehož využívá například nejnovější série MacBook od Apple. Situace, kdy máte k notebooku připojen monitor, který využíváte jako externí displej a zároveň pomocí něj dobíjíte své zařízení, tak není hudbou budoucnosti, ale realitou roku 2015.

Typy USB konektorů

Nyní se pojďme podívat na typy USB konektorů, kterých je na trhu opravdu spousta. Základní rozdělení je na tzv. samce (co připojujeme) a tzv. samici (do čeho připojujeme).

USB typ A

Jedná se o nejrozšířenější konektor, který poznáme snadno díky jeho obdélníkovému tvaru. Ploché kontakty snadno vydrží i každodenní používání.


USB typ B

Konektor, který nalezneme hlavně u připojovaných zařízení (periferií). Vyznačuje se čtvercovým tvarem s lehce zkosenými rohy.


USB typ C

Nejnovější, výše popsaný konektor s přenosovou rychlostí až 10 Gbit/s (20 V, 5 A, 100 W). Objevuje se u nových zařízení a slouží pro připojení externích zařízení a k dobíjení.


Micro-USB A

Konektor vyskytující se na většině mobilních telefonů a dalších přenosných zařízení. Poznáte jej podle bílé barvy uvnitř konektoru a obdélníkového tvaru (bez zkosených hran).


Micro-USB B

I tento konektor se vyskytuje u mobilních telefonů a podobných zařízení. Tvar je lichoběžníkový a vnitřek konektoru je černý (tvar a barva jej odlišují od typu Micro-USB A).


Micro-USB AB

Konektor, do kterého lze připojit jak typ Micro-USB A, tak i Micro-USB B.


USB Mini-b (5 pinů)

Typ s lichoběžníkovým tvarem, slouží k připojení starších přístrojů (kamery, externí disky).


USB Mini-b (4 piny)

Menší než předchozí typ, obsahuje pouze 4 piny (kontakty). Vyskytuje se hlavně u fotoaparátů a jedná se o neoficiální konektor (není oficiálně certifikován).


USB 3.0 typ A

Obdoba USB typu A (popsaného výše). Odlišuje se modrou barvou a poskytuje vyšší přenosovou rychlost. Je zpětně kompatibilní s ostatními verzemi.


USB 3.0 typ B

Obdoba USB typu B (popsaného výše). Odlišuje se modrou barvou a poskytuje vyšší přenosovou rychlost. Je zpětně kompatibilní s ostatními verzemi.


Micro-USB 3.0 B

Konektor poskytující rychlost standardu USB 3.0. Kabely s tímto konektorem nejsou zpětně kompatibilní se zařízeními s porty USB 2.0 a USB 1.1.

 

 
 
Velký výběr USB kabelů naleznete například na www.alza.cz
 
 
ZDROJ: cs.wikipedia.org, alza.cz