Výkon mobilních GPU NVIDIA GeForce RTX 30

Grafické karty NVIDIA GeForce RTX 30 jsou postavené na oceňované architektuře Ampere, nových jádrech RT, Tensor a na streamingových multiprocesorech. Právě díky tomu přináší grafické karty RTX dosud nejrealističtější ray tracing grafiku i špičkové funkce umělé inteligence.

 Nové streamingové multiprocesory: stavební kámen nejrychlejších a nejúčinnějších GPU na světě nabízejících dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu.

Druhá generace RT jader: nová dedikovaná RT jádra mají dvojnásobnou propustnost v porovnání s předchozí generací, k tomu souběžně ray tracing, shading a výpočty při 58 RT-TFLOPS výpočetního výkonu.

Třetí generace Tensor jader: nová dedikovaná Tensor jádra s více než dvojnásobnou propustností v porovnání s předchozí generací nabízejí rychlejší a efektivnější práci s technologiemi využívajícími AI, jako je např. NVIDIA DLSS.

NVIDIA RTX IO: umožňuje rychlé a na GPU založené nahrávání i dekompresi prvků herní grafiky. Akcelerace input/output výkonu je až stonásobná ve srovnání s pevnými disky a tradičními API pro úložiště.

Nejrychlejší grafická paměť na světě: NVIDIA spolupracovala se společností Micron na vytvoření GDDR6X, nejrychlejší diskrétní grafické paměti na světě, pro GPU GeForce RTX řady 30. Propustnost systémové paměti pro aplikace využívající grafickou kartu se pohybuje blízko hodnotě 1 TB/s, což pomáhá maximálnímu výkonu ve hrách a dalších aplikacích.

Výrobní 8nm technologie nové generace: jde o mimořádně náročný výrobní proces vyvinutý společností Samsung, který umožňuje použít větší hustotu tranzistorů a dosáhnout vyšší energetické účinnosti.

Výkon mobilních GPU NVIDIA GeForce RTX 30

Vzhledem k tomu, že grafiku nelze v notebooku později vyměnit, doporučujeme koupit vždy o stupeň lepší. Takový notebook vám déle vydrží ve směru slušného výkonu v nových hrách, ale bude mít i vyšší zůstatkovou cenu v  případě následného prodeje.

  • GeForce RTX 3050/3050 Ti – jde sice o nejnovější, ale současně nejpomalejší notebookové grafiky z řady RTX 30. Pokud však hrajete málo, případně starší hry nebo e-sporty, jde jistě o zajímavou volbu. Taková GeForce RTX 3050 Ti je totiž až o 60 % rychlejší než mobilní GeForce GTX 1650 Ti předchozí generace (Turing).
  • GeForce RTX 3060 nabídne 90 snímků za sekundu v nejnovějších hrách s nastavením detailů na ultra a v rozlišení 1 080p. Ceny notebooků startují již na necelých 25 tisících Kč. Po stránce výkonu lze očekávat vyšší hodnoty než u notebooků s vlajkovou lodí GPU minulé generace – GeForce RTX 2080 SUPER.
  • GeForce RTX 3070/3070 Ti je určena ke hraní ve 1 440p, taktéž při 90 snímcích za sekundu a na ultra nastavení. Notebooky jsou obdařené extra výkonem, protože grafický výkon zajistí zhruba o 50 % více výkonu, než má GeForce RTX 2070.
  • GeForce RTX 3080/3080 Ti je novou vlajkovou lodí společnosti NVIDIA v notebookových GPU. Získáte 16 GB grafické paměti, což je vysoce nadprůměrná kapacita, využitelná u těch nejnáročnějších hráčů i tvůrců obsahu. Při hraní ve 1 440p na ultra detaily snadno dosáhnete na více než 100 snímků za sekundu.

Inovace grafik řady RTX 40

  • Streamingové multiprocesory s výkonem shaderů až 83 teraflopů – 2x více než předchozí generace.
  • RT jádra třetí generace s výkonem až 191 efektivních teraflopů pro ray-tracing - 2,8× více než u předchozí generace.
  • Tensor jádra čtvrté generace s výkonem až 1,32 Tensor petaflopů – 5x oproti předchozí generaci s využitím akcelerace FP8.
  • Funkce Shader Execution Reordering (SER), která zlepšuje efektivitu provádění operací tím, že za chodu mění plánování zátěže při stínování, aby byly lépe využity zdroje GPU. SER je obdobně významnou inovací, jakou bylo out-of-order provádění u CPU. Zvyšuje výkon ray-tracingu až 3× a snímkovou frekvenci ve hrách až o 25 %.
  • Ada Optical Flow Accelerator s 2x vyšším výkonem umožňuje DLSS 3 předvídat pohyb ve scéně, což umožňuje neuronové síti zvýšit snímkovou frekvenci při zachování kvality obrazu.
  • Architektonická vylepšení těsně spjata s kustomizovaným výrobním procesem TSMC 4N vedou k až dvojnásobnému skoku v energetické účinnosti.
  • Duální enkodéry NVIDIA (NVENC) zkracují dobu exportu až o polovinu a jsou vybaveny podporou AV1. Kódování NVENC AV1 bude dostupné v nástrojích jako OBS, Blackmagic Design DaVinci Resolve, Discord a dalších.