Modrý Portugal

Tradiční oblasti: Rakousko, Čechy, Morava, Maďarsko

Stáří a původ: Stará odrůda: Traduje se, že roku 1772 povolal hrabě de Fries na svůj zámek v Bad Vöslau u Vídně několik vinařů z okolí a předal jim svazky réví odrůdy, které dostal od své obchodní agentury v Oportu v Portugalsku. Odrůda měla takové přednosti, že za několik let byly v okolí obce vysázeny dvě třetiny vinic odrůdou Blauer Portugieser. Podle jména obce se jí také říkalo "Vöslauer". Pěstování se rozšířilo postupně do celé monarchie. V Bad Vöslau vzniklo u tamní firmy R. Schlumberger v roce 1848 první šumívé víno z Modrého Portugalu, které si získalo nesmírný ohlas daleko za hranicemi Rakouska. U nás byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro svou vysokou plodnost, ale i proto, že se díky své jemnosti a svěžímu aroma dobře pije.

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941

Období sklizně: Od druhé poloviny září; zrání hroznů je rané až středně rané. Hroznen může sloužit i jako kvalitativně nenáročný stolní hrozen

Barva: Jemně rubínová

Vůně: Jemně květinová

Chuť: Lehčí, s menším obsahem tříslovin, harmonická

Ve vůni a chuti můžeme hledat: Květiny, čerstvé seno

Vhodnost ke skladování: Malá

Podíl na českých vinicích: 3.8 %, průměrné stáří vinic – 20 let

Stolování: Vína Modrého Portugalu se často pila při družné závabě pod víchem, kde se podávaly studené masité pokrmy. Lehká vína této odrůdy se hodí k zahánění žízně při stolování a dají se kombinovat s velkou paletou pokrmů, neboť svým neutrálním dojmem výraz jídel nijak neruší. Jsou vhodná ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu s hutnou úpravou i k těstovinám.

Víno: Odstín červené barvy vína odpovídá velikosti sklizně, ale vždy je méně intenzivní než u Svatovavřineckého. Mladé víno má jemnou květinovou vůni, která je nesmírně příjemná. Při zrání vína se objevůjí vůně čerstvého sena. Použitím zvláštní technologie, tzv. karbonické macerace, lze z Modrého Portugalu vytvořit velmi příjemný typ mladého červeného vína. To přichází na trh pod názvem "Martinské víno" v den svátku sv. Martina (11. listopadu). Víno Portugalu se občas užívalo ke spojování s vínem Frankovky, aby se dosáhlo rychlejšího zrání a zjemnila se tvrdost kyselin a tříslovin Frankovky. Takovou směs nazývali na Slovácku "Slovácký granát" a bývala velmi oblíbená.

Synonyma: V ČR je povoleno uvádět na etiketě místo českého názvu Blauer portugieser a Portugieser blau. Synonyma ve světě – Portugalka, Skorak, Rana modra, Skore černe, Voeslaner, Blauer Portugieser, Blauer Oporto, Moravna, Portugaljski sini, Portugaais bleu, Portugaiser, Oporto, Oportorebe, Oporto kék, Portugaljka, Kraljevina, Modra kraljevina, Cerna kraljevina, Portugues azul, Imbrina, Ranina, Portugizac, Frueher Voeslauer